Liberalizarea pietei pentru clientii casnici sa realizat începând cu data de 1 iulie 2020, iar  preţurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale către clienții casnici au fost eliminate.

Pentru a gasi raspunsurile la întrebările tale legate de trecerea la piata libera, iată câteva lucruri esențiale:

  1. Primul lucru pe care trebuie să îl știi este că pe parcursul acestei schimbări, DISTRIGAZ VEST SA îți va furniza în continuare gaz natural. Dacă plata facturilor este la zi și dacă instalațiile tale de utilizare gaz nu au niciun grad de risc, furnizarea nu va fi oprită.
  2. Oferta tip furnizare Gaze Naturale pentru Consumatorul Casnic racordat in sistemul de distributie operat de Distrigaz Vest SA cu valabilitate incepand din 01.04.2024, poate fi consultata aici ;
  3. Oferta tip furnizare Gaze Naturale pentru Consumatorul Casnic racordat in sistemul de distributie operat de Distrigaz Vest SA cu valabilitate incepand din 01.07.2024, poate fi consultata aici ;

Contractul şi condiţiile generale pentru oferta tip DISTRIGAZ VEST SA pot fi consultate aici:

contract persoană fizică, contract persoană juridică, contract asociație de proprietari conditiile generale la contractul de vanzare-cumparare gaze naturale si contract persoana fizica cu garantie

Recomandarile ANRE pentru clientul Casnic in ceea ce priveste liberalizarea pietei de gaze naturale pot fi consultate aici.
Materialul informativ pentru clientul casnic in ceea ce priveste liberalizarea pietei gazelor naturale, elaborat de ANRE poate fi consultat aici.

Ofertele existente pe piata gazelor naturale, pot fi consultate accesand pagina de internet a ANRE sectiunea Comparator Gaze naturale.

Pentru sezonul rece 2021 – 2022, clientilor finali le-a fost aplicabila schema de compensare pentru consumul de gaze naturale, astfel ca pentru perioada 1 Noiembrie 2021-31 Martie 2022 s-a stabilit o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de gaze naturale, iar pentru mai multe detalii click aici.

Conform OUG 3/26.01.2022 pentru modificarea şi completarea OUG 118/2021, pana la data de 31.03.2022 pretul final aferent clientilor casnici este plafonat la 310 lei/MWh (cu TVA inclus).


Avand in vedere mentinerea unui nivel ridicat al prețurilor pe piețele de energie (atât în plan național, cât și international), Guvernul României a adoptat Legea 357/2022 publicată în Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1198/13.12.2022 pentru aprobarea OUG nr.119/2022, care vine în completarea măsurilor stabilite prin OUG nr.27/18.03.2022, stabilind mecanismul de acordare a facilităților consumatorilor de energie electrică și gaze naturale în perioada 01 Ianuarie 2023– 31 Martie 2025 pretul final aferent clientilor casnici este plafonat la 310 lei/MWh (cu TVA inclus).
In eventualitatea in care legislatia aplicabila privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de gaze naturale, va suferi modificari DISTRIGAZ  VEST SA va proceda la aplicarea acestora.

Prețul final de furnizare este compus din: preţul gazelor naturale cu servicii de transport şi costuri de echilibrare incluse, tarifele reglementate de distribuție și de înmagazinare subterană a gazelor naturale și orice alte tarife și taxe ce vor fi introduse de autoritatea de reglementare competentă, conform prevederilor legale în vigoare. Preţurile finale se pot modifica în funcţie de schimbările tarifelor reglementate aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea fiind actualizate in mod automat. Tarifele reglementate actualizate pot fi consultate AICI.

Puteti incheia un nou contract de furnizare gaze naturale si prin accesarea platformei online pusa la dispozitie de ANRE – www.posf.ro

Acum este momentul optim să preiei controlul asupra costului facturii tale de gaze naturale!

×

SUS
Cookie-urile ne permit să vă oferim online serviciile noastre. Pentru a vă bucura de toate facilitățile website-ului este necesar să le acceptați.